Kilenc picin'ke cinke, avagy 
Fényképeket a Psion-ba! 

(How to put photos into the Psion s3a/c?) 
CSERHÁTI András, cserhati@tolna.net

abstract in English

Kérdések


Válaszok

1. Milyen grafikai lehetőségeket kínál a Psion 3a/c?

Mint a gépek leírásában szerepel, a kis LCD képernyő 480x160 képpontból áll, és minden pixel 3 állapotot vehet fel: (1) nyugalmi állapotban van, azaz  "fehér", (2) kigyújtott állapotban van, azaz "fekete" és (3) félig kigyújtott állapotban van, azaz "szürke". A fehér a valóságban valami világos zöldes-sárgás, a folyadékkristályos kijelzőkre jellemző szín, de ez most ne zavarjon bennünket.

A képernyőn megjelenő ilyen teljes kép tárolása két képsíkon (fekete és szürke) történik. Mindegyiken egy képpont egy bittel reprezentált. Ahol a fekete képsík adott bitje 1, ott a képpont fekete lesz, ahol pedig 0, ott meg kell nézni a szürke képsíkot is, itteni 1 esetén szürke, 0 esetén pedig fehér képpontot kapunk.

Egy teljes képernyőnyi kép memória igénye tehát 480x160x2/8=19200 bájt, azaz kb. 19 kB lesz. Lehetőség van a szürke képsík kiiktatására, ekkor a fekete-fehér kép csak fele akkora helyet, tehát mintegy 9,5 kB-ot foglal el. A Psion gépeken a fekete-szürke-fehér vagy fekete-fehér képek tárolására a PIC kiterjesztésű fájlok szolgálnak. A képek lehetnek nagyobbak a képernyő méreténél is.

A képernyő kontrasztossága a Psion+, és Psion+. gombkombinációkkal 16 fokozatban csökkenthető vagy növelhető.

2. Hogyan kaphatunk színes vagy fekete-fehér fotóból Psion-on is élvezhető képet?

A fotók Psion-on megjeleníthető formába alakítására több alternatív út áll rendelkezésünkre:
 
első út  
a kép szkennelése és előkészítése után a BMP->PIC színmélységi és formátumkonverziót a PC-n, MS Windows alatt futó PsiWin programmal végezzük, majd áttöltjük a Psion-ra
második út  
a bittérképbe olvasott kép színmélységét profi PC-s képkezelő szoftverekkel csökkentjük 2 vagy 3 szürkeségi fokozatra, a képet csak formátumkonverziónak vetjük alá a PsiWin vagy FirePic segítségével,
harmadik út  
a digitalizált fotóra bizonyos PC-s előkészítés után a PCX->PIC vagy GIF->PIC színmélységi és formátumkonverziót a FirePic programmal végezzük, amely futtatható magán a Psion-on, vagy a Psion PC-s emulátorán.
 
Ha az első utat választjuk, két problémával találkozunk: (1) a PsiWin képkonverziós eljárása legfeljebb 64 kB-os kiinduló méretű, tömörítetlen BMP képet hajlandó konvertálni, tehát nagy méretű vagy nagy színmélységű képekhez nem jó, (2) a konverzió raszterező algoritmusa nem ad elég jó minőségű képet. A második út igazából csak fekete-fehér képekre jó, mert a PC-s programok általában nincsenek felkészítve három szürkeségi fokozatba való konverzióra (csak bizonyos csalafintaságokkal lehet viszonylag jó fekete-szürke-fehér képeket kapni, például két fekete-fehér kép átlagolásával). Ezért a harmadik út javasolt, ebből is a PCX->PIC konverzió, egyszerűsége, korlátmentessége és a célkép jó minősége miatt. Ezt az utat az alábbiak során részletesen bemutatom. Az egyes utak bejárásával elérhető minőség megítélhető a 9. kérdésben bemutatott példák alapján.
 
PIC képek megjelenítésére sok program létezik, ezekkel a 8. kérdés foglalkozik.

3. Mik a Psion-ra szánt fotó előkészítésének PC-s eszközei?

Fotók számítógépre viteléhez kell először is egy szkenner, ami lehet ún. síkágyas (flatbed), vagy kézi (handy). Egyre inkább elterjednek a különféle digitális fotokamerák is, ezzel kihagyható a papír. Ezen kívül az internet is tárháza különböző szebbnél szebb fényképeknek.

A kapott bittérképet képkonverziós programmal lehet kezelni. A szkennerekhez, kamerákhoz eleve jár valamilyen képkezelő szoftver. Ezen túl nagyon sok ilyen program van, főként MS Windows 3.1x és 95 alá, komoly, drága programoktól a shareware-ig (vigyázat, néha a shareware többet tud, mint a boltban vásárolható!). A teljesség igénye nélkül: Adobe Photoshop, Paint Shop Pro, Image Pal, Photo Styler, Corel PhotoPaint, Image Commander, stb. A shareware programok számítástechnikai folyóiratok CD-ROM mellékletein, vagy az Internet számtalan ftp helyén elérhetők.

4. Hogy történik a képek digitalizálása és előkészítése a PC-n?

A szkenneren be kell állítani a következőket: Valamelyik fenti programmal megkeressük a kívánt képkivágást (általában Crop menüpont vagy választható kivágó eszköz), majd a képet átméretezzük a Psion-on szükséges méretbe (Resample vagy Resize). A kép magassága és szélessége célszerűen 40 képpont többszöröse - ez a Psion képernyő méreteiből adódik, de végül is ésszerű határok közt akármekkora lehet. Az átméretezés során a képi információ romolhat, ezért csínján bánjunk vele. Ha a kép magas, keskeny, forgassuk el jobbra 90 fokban (Rotate). Ezután a kép szükség szerinti élesítése vagy simítása következik (Sharpen, Smooth), majd a hisztogram kiegyenlítése (Equalise), amikor a sötét és világos képrészek előfordulásának gyakoriságát közelítjük. Utóbbi általában hasznos, ha a kép színmélységét a következőkben csökkenteni fogjuk. Lehet még sötétíteni, világosítani (Darkness), vagy a kontrasztot változtatni (Contrast). Végül a képet 256 vagy 16 szürkeségi fokozatú PCX képbe mentsük (Save as...).

5. Mit kell tudni a Psion képkonverziós programjáról, a FirePic-ről?

A program letölthető sok programkönyvárból, pl. innen is. A FirePic egy olyan képbetöltő-néző-elmentő program, amely túlmutat a szokványos Psion 3a/c programokon. Úgy működik, hogy csatolható DYL (dinamikus könyvtár) fájlokban vannak az egyes képformátumokat kezelő programrészek. Szerzője, az angol A. Baldwin a szabad programot eredetileg 1996 nyarán két DYL-lel látta el, az egyik a PCX, a másik a PIC képformátumot kezeli. A csatolási felület jól definiált, a fejlesztő a programot bővítésre is felkínálta. Erre fejlesztett rá a rigai S. Sesztopalov 1996 őszén egy GIF modult, ami shareware besorolású. Ez elérhető pl. a szerző lapjáról. A C nyelven megírt programok igen gyorsak, a keret könnyen átlátható, használható.

A FirePic egyszerű bővíthetősége mellett másik különlegessége a PCX konverziós rutin részét képező raszter szórási eljárás, amelyet fejlesztőiről Floyd-Steinberg (FS) eljárásnak neveznek. Ez a szürkeségi fokozatok drasztikus csökkentésekor az árnyalatok hatását optimális módon elosztott fekete-szürke-fehér raszterpontokkal hozza létre. Az eljárás elvét a 6. kérdés alatt tárgyaljuk. A GIF konverziós rutin szabályos rasztert használ, így gyengébb képet hoz létre. Az eredeti FIREPIC.ZIP csomag tartalmazza az eljárások C forrásnyelvű programjait is.

A FirePic futtatásához elegendő a következő fájlokat az alábbi alkönyvtárakba tenni (a többi fájl nem kell): \APP\FIREPIC.APP és \DYL\*.DYL (a PIC, a PCX és a GIF kezeléséhez szükséges 3 dinamikus library fájl, utóbbi nem feltétlenül kell). Az APP fájt ezután Psion-I-vel installálhatjuk.

6. Mi a Floyd-Steinberg (FS) féle raszterezési eljárás lényege?

Az FS raszter optimalizáció hozzávetőleges algorimusa az, hogy Ha 256 szürkeségi fokozatú fekete-fehér képből indulunk ki, értelemszerűen elmarad az átlagképzés, mert azonnal a világossági értékkel számolhatunk. Ha a célkép nem fekete-fehér, hanem felete-szürke-fehér, akkor a második lépés a következőképpen módosul: Például legyen az első képpontnál R=57, G=233, B=109 egy 8-8 bites, azaz 0-255 fokozatú skálán, ekkor a világosság értéke átlaguk, azaz 133. Konvertáljunk fekete-fehérbe. Mivel a 133 nagyobb a skála felénél, 127-nél, fehér, azaz 255 lesz a képpont, az elkövetett hiba pedig 133-255= -120. Ha a következő képpont kiinduló világossági értéke mondjuk 147, ehhez hozzáadva az előzőleg elkövetett hibát 147-120=27 adódik, tehát a képpont fekete, azaz 0, a hiba pedig 27-0=27 lesz, és így tovább. Ha szürke szín is van, a színek elválasztási határát célszerű a teljes skála harmadához és kétharmadához tenni (0 -fekete- 86 -szürke- 171 -fehér- 255).
 
Az FS módszer lehet kissé bonyolultabb is, a hiba terjedését és korrekcióját nem csak egy irányban (pl. balról jobbra), hanem a második dimenzióban (pl. felülről lefelé) is figyelembe veheti, illetve a hibát törölheti vagy továbbviheti egy adott képsor végén, azaz a kép jobb széléről a következő képsorra, a bal oldalra váltva, stb.

7. A FirePic használata, avagy hogyan konvertáljuk a PCX képet?

Installálás után a FirePic-et az ikonjáról indítva egy bejelentkező logot kapunk.

A Menü gomb lenyomásával a betöltésnél (Load picture file) meg kell adnunk, milyen formátumú fájlt töltünk be, és hol van az. A betöltés paramétereként meg kell adni, legyen-e szürke szín a képben és használja-e a Floyd-Steinberg raszterezést. Ezután a kép betöltődik, a konverzió előrehaladását egy növekvő csík jelzi. A kimentéskor (Save picture file) már csak a kimeneti formátumot, a fájl helyét és nevét kell megadni a Psion-nál szokásos módon a párbeszédablakban. Ilyen egyszerű az egész.

Kísérletezzünk, milyen lesz a képünk különféle betöltési paraméterekkel!

A FirePic tartalmaz még egy kép átméretező lehetőséget is, de nem ez a "nagy szám" benne. Legjobb a PC-s Psion emulátor alatt futtatni, itt kevésbé lesznek tárgondjaink. Ha mégis a Psion mellett dönt valaki, akkor sem kell a nagy PCX fájlokat feltétlenül előzetesen áttölteni. A PsiWin, mint kapcsolati szoftver használata esetén annak PSIONPRC.INI fájljában át kell állítani egy kapcsolót, ekkor a Psion-ról látjuk a PC lemezegységeit, fájljait (részletek a PsiWin leírásában). Betöltéskor a PC-n lévő PCX fájt kijelölve az áttöltése közben rögtön konvertálódik, így nem foglal a Psion-on helyet.

8. Mik a képek nézegetésének eszközei a Psion-on?

Sok ilyen létezik, most csak egyet ajánlok: az innen letölthető PICVIEW.ZIP-ben lévő PicView programot. E. Wild írta, még 1996. februárban, egyszerű, kicsi, csupán 3,5 kB. A képernyőnél nagyobb képeket is meg tud mutatni, ekkor a képet nyilakkal lehet minden irányban mozgatni (Scroll). Installációja is elvéthetetlen: \APP\PICVIEW.OPA a helye, Psion+I után kiválasztva megjelenik az ikonja, egy nagy nyitott szem. Alatta pedig azok a PIC fájlok, amelyek a \PIC könyvtárban vannak, ezekre lépve és Enter-t nyomva a kép megjelenik. Annyira egyszerű a program, hogy menűje sincs, egy párbeszédablakból lehet vele kommunikálni.

A program további érdekessége, hogy Psion+s-re a szálkereszttel és kerettel kijelölhető egy tartomány, amit külön fájlba menthetünk. A keret induló mérete 48x48 képpont, azaz pontosan egy Psion 3a/c ikon, tehát akármilyen képből kilophatunk egy ikonnyit magunknak.

A FirePic is alkalmas képnézésre, de sokkal kisebb nála a PicView, ezért ha csak nézegetünk, célszerűbb utóbbit használni. A FirePic igazából a konverzióra való, és jobb, ha csak a Psion PC emulátorában futtatjuk.

9. Példák?

Az alábbiakban bemutatott képeket akkor tudjuk jól összehasonlítani, minőségüket megítélni, ha a böngészőt minél nagyobb, de legalább 256 színű üzemmódba állítjuk.

Induljunk ki az alábbi 480x160 képpont méretű, 24 bites (True Color) színmélységű képből:
 

1. kép  Kiindulás, 16 millió szín 
 
első út: konverzió a PsiWin-nel
 
 
2. kép  PsiWin konverzió után 
 
Ahogy a 2. kérdésnél tárgyaltuk, az 1. képet nem tudjuk a forrásképre fennálló 64 kB-os korlát miatt PsiWin-nel a Psion-ra átvinni, mert tömörítetlen BMP-ként 230 kB körüli, de még 256 színben vagy szürkeségi fokozatban is 80 kB méretű. 16 színre vagy szürkeségi fokozatra konvertálva viszont már a teljes kép átvihető. Ugyanakkor - ahogy a 2. kép bal alsó sarkán látszik - a PsiWin konverziós rutin nem ad elég részletgazdag képet, a három szürkeségi fokozat túl homogén foltokba rendeződik, túl egyenletes, szabályos négyzetrácsos raszterrel (mivel jelen anyagban is kell kímélni a helyet, a továbbiakban csak 160x160-as, harmadnyi Psion képernyőnek megfelelő képek szerepelnek).

második út: színmélység csökkentés a PC-n

Az  eredeti kép 1 bit színmélységbe (fekete-fehér) való átalakításához a PC-n sok szoftver létezik, ezeken belül is több lehetőségünk van. A 3. kép egy küszöbszintnek megfelelő vágással állt elő, a 4. az újságoknál is használt szabályos raszterezéssel, míg a leginkább élethű 5. az FS raszterrel.

Használhatjuk pl. a Paint Shop Pro shareware programot. Célszerű a konverzió előtt ún. hisztorgam kiegyenlítést végrehajtani, azaz a sötét-világos részek előfordulási gyakoriságát közelíteni egymáshoz, ezáltal a célkép minősége javul.

 
 
3. kép
Küszöbszintre vágva
4. kép
Szabályos raszter 
5. kép
FS raszter 
Ahogy a fentiekben szó volt róla, a PC-re nemigen írtak 3 szintre konvertáló programokat, így mesterkednünk kell. Ugyanarról a forrásképről két különböző megvilágítottságú képet fekete-fehér FS raszter optimalizálási eljárással konvertálunk, majd képpontonként átlagoljuk őket. Ekkor a fekete-fekete átlaga fekete lesz, a fehér-fehér átlag fehér, míg a fekete-fehér vagy fehér-fekete átlag szürke (az átlagolás elvégezhető pl. a régi jó PhotoStyler 1.0 Blend opciójával). A 8. kép egy ilyen három szürkeségi fokozatú átlagolt kép, a 6. és a 7. átlaga (a 6. azonos az 5.-kel, az eredeti színes kép fekete-fehér konverziója, míg a 7. a színes kép vörös összetevőjének fekete-fehér konverziója).
 
6. kép
Világosabb fekete-fehér
7. kép
Sötétebb fekete-fehér
8. kép
Átlag, szürke pontokkal 
 
Az átlagolt 8. kép minősége láthatóan jobb a 3.-7. fekete-fehér képekénél, sőt jobb a PsiWin-nel átalakított 2. képénél, de azért nem ideális. Ha például kis valószínűséggel teljesen sötét környezetben egy helyen fordul elő fehér képpont mindkét átlagolandó képen, az eredmény fehér lesz, ami "ordít" fekete szomszédaitól körülvetten. Ugyanez érvényes a fekete pontra fehér környezetben is. Ha a dolog nagyon zavaró, ezt a kevés pontot valamilyen eszközzel (pl. akár Paintbrush) kézzel szürkére retusálhatjuk.

harmadik út: a FirePic használata

A 256 színű, illetve 256 vagy 16 fokozatú szürke képet PCX-be alakítjuk. Ezután az emulátorban vagy a Psion-on futó FirePic rögtön, egy menetben konvertálja, az eredmény a 9. képen látható, az eddigi legjobb minőség:
 

9. kép  FirePic, FS raszter
 
A kapott fényképek szebbek a Psion-on, mint itt, vagy az emulátorban, mert az adott  képhez állítható a kontraszt, valamint a Psion "fehér"-je is sötétebb, a képek lágyabbak.. Hogy ez tényleg így van, azt lehet ellenőrizni a mellékelt CIN29PIC.ZIP-be tömörített fenti képek PIC formátumának (2.PIC, 345.PIC, 678.PIC, 9.PIC) letöltésével, nézegetésével.

Mindenesetre nem csodás, hogy egy csupán három szürkeségi fokozatot megjeleníteni tudó képernyőn gyakorlatilag teljes értékű fekete-fehér fotókat láthatunk?

10. Milyen fényképeket érdemes bevinni a Psion-ba?

Ez már legyen mindenki saját gondja. Lehet kezdeni például egy családi fotóalbummal, folytathatjuk akár a nyaralás fotóival, szép lányokkal, tájakkal, állatokkal, növényekkel, szakmai fotókkal...

Abstract

The essential steps to put a good quality photo into s3x:

If you are a Mac user, look for Picture Converter, it knows the Psion .pic format too.

The less effective ways of conversion with certain constrains or resulting lower quality, outlined in Hungarian omitted in this abstract. The pictures will looking better in Psion than in PC thanks to lower contrast. You can put together some family albums, holiday picture collections, photos connected to your job or hobby, pretty woman pics and so on. The most important is - experiencing :-)

(c) CsA. Eredeti változat MS Word 6.0 formátumban - 1997. március,
              bővített HTML formátumban - 1998. január
              English abstract - March 1998.