Fájlkezelők a Psion-ban, avagy  
mégiscsak kellene a parancsnok  

(S3a filers, the need for Commander) 
CSERHÁTI András, cserhati@tolna.net 
 

 

Kérdések (1997. áprilisból)

Ráadás (későbbről :-)

Válaszok

1. Mit mondanak a régészek és történészek a fájlkezelőkről?

Volt valaha a PC, és azon egy DOS nevű operációs rendszer. Mindenfélét be kellett írni egy parancssorba, hogy a gépen történjen valami, de ehhez egy csomó varázsigét kellett tudni. Olyanokat, hogy DIR, COPY, DELETE, MD, CD meg RD stb. Ha rosszul írtuk be, nem fogadott szót. Aztán jött Peter Norton Amerikából, két betűt hozott: N és C. Ez volt a Norton Commander. A fekete képernyők kékké váltak, és a parancssor fölött két bekeretezett panel jelent meg, fájlok listáival, amin a nyíl gombokkal fel-alá lehetett szánkázni. Itt már alig volt szükség varázsigékre. Az akkor élt emberek rávitték a kijelölést egy fájlra és mindenféle F-es gombokat nyomogattak, és csodák csodája: dolgozott a számítógép. Persze voltak olyanok is, akik a PathMinder-re, vagy az XTree-re esküdtek, és szívből utálták a NC-t, meg az azt használókat.

A parancsnok egyre többet tudott. Később már képeket is lehetett vele nézni, egy idő után pedig alkönyvtárként kezelte a tömörített fájlokat. Aztán kissé hízásnak indult. Többen ki is szerettek belőle, és a fiatalabb, karcsúbb, gyorsabb Volkov Commander-t tüntették ki érdeklődésükkel. Talán azért is, mert az kívülről megszólalásig hasonlított a hajdan megszeretett fiatal NC-re. Amikor a DOS gazdája több év késéssel elkeseredett kísérletet tett a DosShell meghonosítására, az már senkinek sem kellett. A gazda ekkor előállt a Picipuha Ablakokkal, és az egér, az ikonok meg a kattintgatás mindenkit lenyűgözött. Bár meg kell hagyni, sokan nem estek hanyatt a fiókos szekrény, meg egy ikoncsoportokkal teleszórt felület sokszor gyengécske szolgáltatásaitól.

Később – már a kárpótlás után, úgy 95-től – visszajött a század eleji magyar grófi nagybirtokok elmaradhatatlan figurája, az Intéző is. De a parancsnok-hívők még a Win 3.1x és Win-95 idején is ragaszkodtak a régi komforthoz. Közülük a teljesen elvetemültek a grafikus környezetben is száműzték a Fájlkezelőt, Programkezelőt, Intézőt, és a helvét Ch. Ghisler 16, majd a 32 bites Windows Commander-ét használtak.

2. Mit tud a Psion 3a beépített program- és fájlkezelő rendszere?

Mindenki ismeri a bekapcsolás után megjelenő ikonsort. Valami olyasmi, amit alább látunk, ha nem is pontosan ilyen ikonokkal. Ez a rendszer képernyő. A feliratok nyelve különböző lehet, attól függően, milyen nemzeti változatú gépet tartunk kezünkben. Egy ikon általában egy program, alatta a neve, vagy az általa kezelt fájlok felsorolása van. A fekete skatulyát "ránavigálva" a kívánt programra egy gombnyomásra az indul is. Itt sem kell beírogatni semmit, és ez már nagyon jó.
 

A Psion 3a rendszer képernyője - ez a programkezelő

Ha a fájlokhoz akarunk férkőzni, már nehezebb a helyzet. Törölni, átnevezni még lehet a rendszer képernyőről Psion+gomb kombinációkkal, de komolyabb fájl- vagy lemezműveletekhez már a Menü kell, vagy a Tab gombbal elő lehet hívni egy fájl ablakot:

 

Psion fájl ablak - ez a fájlkezelő

Ez az ablak jól olvasható, áttekinthető, mutatja a lemezegységet, a szabad helyet, az aktuális könyvtárat, a sorba szedett alkönyvtárakat és fájlokat, utóbbiak méretét, időadatait. Kicsit ugyan kevés fér rá (7 könyvtár és/vagy fájl), de nem ez a fő baj. Ott van a probléma, ha másolni akarunk valamit, elég körülményes megadni a megcélzott helyet. Jaj, de kéne az a második "panel", amit a Norton/Volkov/Windows Commanderben megszoktunk! A fájl átmozgatásról már ne is beszéljünk: előbb másolni kell, majd a régi helyen törölni... Az egy kicsit enyhíti a bánatot, hogy egyszerre több fájl is kijelölhető a szóközzel meg a plusz gombbal. Sőt, nem csak "be lehet így pippantani", hanem a mínusszal "ki is pippantható" (ugye a kijelölést a fájlnév utáni kis pipa mutatja), és a művelet mindegyik kijelölt könyvtárra, fájlra egy menetben elvégezhető.

Tehát a Psion 3a alapállásban – bonyolultan, de – tud másolni, törölni, átnevezni, könyvtárat létrehozni, megszüntetni. Éppen ez a bonyolultság és a NC-s, XTree-s nosztalgia hívta életre a Psion 3a-ra írt fájlkezelők végtelen hosszú, szűnni nem akaró sorát. Hogy a vágy mennyire erős volt egy rendes fájlkezelő után, mutatja: Psion-ék engedve a nyomásnak az újabb hármas sorozatú gépbe, a 3c-be már beépítették a Filert is. De erre még visszatérünk.

3. Mivel lehetne a hiányzó mozgatási funkciót elvégezni?

Vagy mi, vagy atyáink bizonyára emlékeznek még a hatvanas évek elejéről a "Cipőt a cipőboltból!" mély értelmű szlogenre. Ennek mintájára készült :-) a Mover, azaz szép magyarsággal: "move-olja fájljait a Mover-rel!". 1996 nyarára az angol Pelicansoft már nem bírta türtőztetni magát, megírta a Mover nevű apró szabad szoftvert. Kicsike, még 4 kB sincs, de move-ol!
 

Sajnos, csak így, Psion stílusban move-ol a Mover is
 
Maradjunk annyiban, hogy problémáink felét a pelikános fiúk sikeresen megoldották: nem kell már törölni, de ugyanolyan nehézkesen tudjuk az átmozgatási célkönyvtárat megadni, mint a másolás esetén. Konklúzió: a Movert el lehet felejteni.

4. Mikből áll az "egypanelesek" csoportja?

A brit R. Muggleton már két éve csiszolgat egy 3T nevű – freeware, tehát ingyenes – fájlmenedzsert, utolsó verziója 1996. októberi.

Lássuk, mit tud:

Mindezt OPL-ben programozva, 16,5 kB méretben. Nem rossz munka.
 
Ilyen a 3T megjelenése

Az IconVu C. Netocny elég friss munkája, 1997. március végéről. Jellemzői:

Mindez OPL-ben, 18,2 kB méretben. A program freeware, de visszafordítása OPL-be tiltott.
 
 
Így fest az IconVu!

5. Vannak-e "több, mint egy paneles" fájlkezelők?

Igen. Ilyen a JBTree is. 1996. júniusában már a 4.2.6 verziószámnál tartott. Az angol J. Boyce – sok más nevezetes Psion program, pl. a JBData szerzője – 1992 óta csiszolgatja. Mire képes?

Maga a program majdnem 41 kB méretű.
 
A JBTree képe részletes és rendezett fájllistával
 
Egy másik "több, mint egy paneles" fájlkezelő az X3Tree. Szerzője az angol R. Wakelin, az 1.2 verzió 1997. márciusi. A program szép felhasználói felülettel rendelkezik, könnyen kezelhető. Szolgáltatásai: A program egy 37 és egy 34 kB-os modulból áll, tehát nem kicsi, ezen túl 18 kB az opcionális DiskView és 7 kB a súgó fájl. Annak ellenére, hogy OPL-ben íródott, elég gyors. Az ábra a fő képernyőt mutatja. Látható, hogy felül az A és a SIZE gomb van lenyomva.
 
 
Az X3Tree képe

Az X3Tree shareware, tehát huzamosabb használat után 10 GBP-t kell fizetni érte a szerzőnek. Ez becsületbeli ügy, mert a regisztrálatlan program semmiben sincs visszafogva.

6. Mit tud a lepkesúlyú "két paneles"?

Kezdjük a lepkesúlyban. A 6.7 kB méretű Filer v1.0 a német J. Bergmann műve, 1996. augusztusi termés (később lesz még egy másik, nagyobbik Filerről szó, ezért a megkülönböztetés érdekében legyen ez a kisebbik). A lehető legegyszerűbb, hosszasan lehet sorolni, hogy mit nem tud, de KÉT PANELJE VAN! A panelek tetején a lemez és az aktuális könyvtár látszik. A két panel közt a vízszintes nyilakkal lehet váltani, a paneleken belül a függőleges nyilakkal lehet mozogni. Utóbbi esetben a PgUp, PgDn és a Home, End is értelemszerűen használható. Még menü sincs benne, a Help gomb lenyomásakor mond el mindent magáról egy kis képernyőn. Ez a következő:

Minden más gombra kiírja, hogy azt a gombot nincs értelme nyomkodni.
 
8. ábra  A könnyűsúlyú két paneles: a kisebbik Filer

Mi tetszik rajta? Természetesen elsősorban a két fájlpanel... Tetszik még, hogy nem kell a Psion előválasztóval vacakolni, minden művelet egy gombbal kiváltható. Az egyszerűségnek tudható be viszont az a fő fogyatékosság, hogy a listák rendezetlenek, a könyvtárak, fájlok keverednek. Nehéz eldönteni valamiről, hogy egy kiterjesztés nélküli fájl, vagy könyvtár-e. Csak ha rányomjuk az Entert, a folytatásból derül ki, mi is valójában. A fájlok időadatai sem tudhatók meg. Egyszerre csak egy könyvtárral, fájllal lehet műveletet végezni. A panelek jobb oldala sincs igazán kihasználva, az a hely nagyon üres.

7. Hogyan lehetne feljavítani a kis Filer-t? avagy átlépés lepkesúlyból könnyűsúlyba

Álmodozzunk csak... Ha a Bergmann féle kis Filer szét tudná választani a könyvtárakat a fájloktól, fájllistát rendezne, kicsit kultúráltabban mutatná a fájlok méret- és időadatait, netán kéthasábos panelekkel, és a megjelenése jobban emlékeztetne az ősi NC-re...

De minek álmodozni? Ehelyett lássunk hozzá a "turbósításhoz". A freeware kategóriában nem tilos OPL-be visszafordítani és belematatni a programokba, csak illik hivatkozni a forrásokra, szerzőikre. Tehát: végy egy csipetnyi kis Filert, vegyítsd 3T-vel, szabd át a külsejét ízlésed szerint... Bele is kezdtem.

A 3T-ből kivettem a rendező rutint (Muggleton azt írja, hogy ő is kölcsönözte egy Bisschop nevű pasitól; az a jó benne, hogy a tömböt "helyben" rendezi, nem kell sok tár), a könyvtár- és fájl megkülönböztetését. Búvárkodtam egyebütt, hogyan is lehet a teljes fájladatsort kinyerni OPL-ben. A Filer szervezésének mintájára készítettem két paneles, de panelenként két oszlopos megjelenítést, konzervatívabb külsővel, alul státusz sorral. A két oszlopos panelben a mozgások kissé elbonyolódtak, de végül mindent fegyelmezetten végigkövetve sikerült beprogramozni. Van tehát egy működőképes – ugye jó kiállású? – keretem, amiben fel-alá lehet korcsolyázni a lemezeken, mindent megmutat. Egyelőre mást nem tud, de ez sem kevés. Most (1997. április) ilyen:

 
A saját fejlesztés alatt álló CommaCs (ez még munkanév) külleme

Az ábra a PC-m emulátorában futtatott CommaCs ellopott képernyője, egy-két kivétellel a többi ábra is így készült (jó szeműek ki tudják fürkészni, mi minden van a gépemben :-)

A CommaCs egy panelen 24 listaelemet tud megmutatni, 200 elemes listát kezel. Hátra van a funkcionális részek – kijelölések, másolás, mozgatás, átnevezés, stb. beoperálása. Azután ha még lesz rá idő meg energia, és a Psion sem megy ki a divatból, jöhet a félnehézsúly (kiterjesztés alapú csatolások, ZIP tartalom kezelése panelen stb.).

8. Milyenek a nehézsúlyú "két panelesek"?

Az egyik ilyen program az Rshell. Szerzője a moszkvai K. Szalij, alább az 1997. március végi 1.0 verziót ismertetem. 1996. májusa óta dolgozik rajta, amikor megjelent a Psion-hoz soros vonalon kapcsolható 3,5"-ös floppy, az ún. Ranger Disk. Innen a név is, Ranger Shell vagy Rshell. Már majdnem készen volt a program, amikor júniusban megjelent a Cyclone drive és agyonvágta a témát. Szalij dobta volna az egészet, de mivel a szinte kész programot többen letöltötték web lapjáról és bíztatták, folytatta. Bár az RD támogatást kivette belőle, rajta ragadt az RShell név.

A program két panelen mutatja az A, B, C vagy ROM, illetve a 3Link-en keresztül csatolt gép lemezeinek tartalmát. Minden szokványos fájlmenedzser funkciót tud. Csak az extrábbakat sorolom:

A keresésről még annyit, hogy megadott karakterfüzért is keres, ha talált olyan fájlt, ami tartalmazza, azt szövegszerkesztőben megnyitja és a keresési füzérrel paraméterezett Find utasítást ad ki. A keresési füzérnél állítható a nagybetű/kisbetű figyelembe vétele, a füzér lehet hexadecimális számpárokból álló is. A keresés kiterjedhet az adott könyvtárra, lemezre vagy  összes lemezre. A továbbfejlesztett keresésnél megadható egy kezdő és végső dátum és időpont, ekkor csak a közben keletkezett fájlokkal foglalkozik. A kereséskor az attribútumok is maszkolhatók. A megtalált fájlok listája elmenthető, a talált fájl(ok)hoz el lehet ugrani.

Nagyon sok beállítás van még. Például futtatható program keresésekor a lemezek, könyvtárak sorrendje is. Érdekes még, hogy a két panel nem csak egymás mellett, hanem alul-felül is elhelyezhető (ez a Siena esetén hasznos lehet). A * és ? jelek maszkoláskor használhatók, még átnevezéskor is! A másolás vagy átmozgatás sok fájl esetén Esc gombbal az aktus közben megakasztható.

Minden fájltípushoz max. 4 társítás lehetséges. A társításkor parancssori paraméterek is megadhatók (ez kell pl. az UNZIP.IMG esetén). A könyvtár info-nál látjuk azt is, hogy az adott fájlok helyfoglalása mekkora a belső tárban, RAM SSD-n és Flash SSD-n (más a cluster méret és a tárolási mód). A program definiált gombkombinációval (hot key) a háttérből előte hívható. A leírásban részletes információk vannak a konfigurációs fájlokról.

Szóval, ahogy a fentiekből kitűnt, ez egy elég szuper program. Megjelenése ugyanakkor mértéktartó:
 

Ez az RShell egyik képe

Az RShell shareware, a regisztrációs díj 25 USD. Ezt egy német "díjszedőnek" kell küldeni, mert Szalij tart attól (bizonyára nem alaptalanul :-), ha közvetlenül neki küldik. A regisztrálatlan program alig van visszafogva, nyaggató lapokat sem tartalmaz. A bal panelről a jobbra pl. nem lehet másolni, de forítva igen - és van panelcsere opció...

A másik nehézsúlyú, a nagyobbik Filer v2.20 verziója 1996. szeptemberi. Szerzője T. Nemec innen a Bécs melletti Schwechatból. Ötféle megjelenítés választható a menüből, vagy a gyémánt gombbal mindkét panelre:

Ezen túl fájlokat másol, átmozgat, töröl, átnevez, attribútumokat és időadatokat jelenít meg és állít át, könyvtárak al-fáit telepíti vagy metszi le, rendezi a listákat, programokat indít önmagában, vagy társított fájljaik alapján.

A lemez ablakból a következők indíthatók:

A fájl ablakban végezhető szokványos műveleteket nem sorolom, csak a különlegesebbeket: A keresés eredménye egy listát ad, amin belül minden működik, csak a könyvtár navigáció nem. A társítások egy listában szerkeszthetők (hozzáadás, módosítás, törlés). Tömörített ZIP fájl tartalma is listázható kibontható, ha az UNZIP.IMG valamelyik lemez \RUN könyvtárában van, indítása: a ZIP-en Entert nyomva (kipróbáltam, működik). Állapotfüggő súgó is van.

A paneleken állítható, hogy legyen-e csúszka, milyen legyen a kurzor, a fájlnév kiterjesztése egybe vagy elválasztva legyen-e írva, a betűtípus (font), egy vagy két panel látszódjék.

Beállítható még, hogy lássuk-e a rejtett és rendszer fájlokat, milyen legyen a keresés (inkrementális vagy konszekutív), legyen-e gyors nézőke (ez a NC QuickView analóg), a ROM-mal foglalkozzon-e a program vagy sem, valamint a kilépés nyugtázásának módja.

A terjesztési csomagban osztrák szerzőről lévén szó német leírás is van. Szóval szinte mindent tud, ez is már egy elég profi program.
 

A nagyobbik Filer egyik képernyőkiosztása a sok közül

A program shareware, többféle regisztrációs díj van, jellemzően 30 USD. Regisztráció után eltűnik a hol [Esc], hol [Enter] lenyomását kérő, és így törölhető nag screen (nyaggató képernyő – jó fordítás, mi?), lehetővé válnak a többfájlos műveletek (hoppá, hát ezért nem működött!), és elrakható az aktuális konfiguráció.

Egy pár pillantást vetettem a Psion 3c beépített Filer-jére. Megjelenésében nagyon hasonlít erre a Filer-re, hogy tartalmilag mennyire, azt még nem tudom.

9. Milyen összképet lehet festeni a Psion3a fájlkezelőiről?

Távolról sem biztos, hogy minden Psion fájlkezelőt áttekintettem, de talán sikerült ízelítőt kapni a széles választékból. Próbáljuk táblázatba foglalni a tapasztalatokat:
 
 

név nyelv -ware méret panel fa fájl rendez néző társít indít keres
3a ROM C - 0 1 - >1 n - - + -
Mover OPL free 4 1 - >1 n - - - -
3T OPL free 17 1 - 1 nk - - - -
IconVu OPL free 18 1 - 1 n - - + -
JBTree OPL free 41 ~1,5 + >1 - + + + -
X3Tree OPL share 37+34 ~1,9 + >1 nkdm ++++ + + -
Filer OPL free 7 2 - 1 - - - - -
CommaCs OPL free most 5 2 - - nk - - - -
Rshell 8086 share 73 2 + >1 nkdm ++ ++++ + ++++
FILER C share 73 >=2 + >1 nkdm ++ + + +
 Jelölések: fájlméret kB-ban, rendezés - névre, kiterjesztésre, dátumra, méretre;  van: +, nincs: -
 
10. Akkor mit is tudjon egy JÓ  fájlmenedzser?

Vannak kötelező, elvárható és extra szolgáltatások. Némileg szubjektív dolog, hogy mi hova tartozik, de kialakulni látszik az alábbi követelmény lista.

Kötelező:

Elvárható: Extra: 11. Mi a legjobb választás?

Az attól függ...

Ezt már 1998. januárban írom:

12. Merre tart a fájlkezelő világ 1997. áprilisa óta?
 
Ismét csak a teljesség igénye nélkül keresgéltem, hogy mi lett időközben az ismertetett programokkal. Több új verziót, vagy programot találtam:

(c) CsA. Eredeti változat MS Word 6.0 formátumban - 1997. április, bővített HTML formátumban - 1998. január