13. Mi lett a CommaCs sorsa?

Írogattam 1997. áprilistól tovább. Miután tudtam a panelekben a fájlokon fel s alá mozgolódni, egy nagy levegővel megírtam a Copy (másolás) rutint. Lett vagy 10 sor :-) Aztán a Del-t (törlés). Aztán a Move-ot (átmozgatás) dugtam össze másolásból és törlésből. Majd jött a könyvtár nyitás, csukás stb. Ezek apróságok voltak.

Igazából a ZIP-et bontó Commanderre vágytam. Ehhez megtanultam, ami kellett: az IMG fájl futtatását, paraméterezést. Pár nap alatt összeálltak a ZIP nyitó, tartalom olvasó, fájladat-kinyerő és fájl-kicsomagoló rutinok. És a CommaCs elkezdett teljesen jól ZIP-et kezelni, ha a ZIP nem tartalmazott becsomagolt alkönyvtárakat!

No - gondoltam -, nem lesz megállás. Kell menü, Info panel, Quick view különféle formátumokra, több fájl kezelése, távoli gép lemezegységeinek kezelése, rekurzív ügyek egymásba csomagolt alkönyvtárakkal... Rendbe fogom rakni a "könyvtár-e vagy fájl" rutint (most ha az elérési útvonalról leemelt fájlnév tartalmaz pontot, azaz "." karaktert, fájlnak veszi, amúgy könyvtárnak). Még sok mindent elterveztem...

És akkor bevágott a menykő, bejelentették Psionék a Series 5-öt. Ki lehet dobni a hármas gépeket, döbbentem rá. A másik megrázó esemény az volt, hogy bevezettem itthon a kábeltv-s internetet (ahogy régen a vizet meg a villanyt vezették be :-) , ettől aztán a Psion programozásra jutó idő egy, de inkább kettő nagyságrenddel esett... Ez együtt sok volt a CommaCs-nak. 1997. június 4. óta csak használtam az s3a gépemen, de tovább nem fejlődött. Ma, 1998. január 22-én vettem elő megint, hogy telerakjam REM-ekkel. Hogy miért? Azért, mert forrásnyelven is hozzáférhetővé akarom tenni. A procedurák és a változók neve zömmel magyar.

Innen tölthető le a program. A csomagban van az OPL forrásnyelvű és az OPO futtatható fájl is. Reménykedem,

Én már nem fogom fejleszteni, hűtlen lettem a hármas sorozathoz :-(  mert 1997. november óta ötöst használok. Ha csak át nem teszem idővel az ötösre.

Azért egy rövid lista (kicsit ismétlésként), mit is tud a CommaCs ver.02 a 10. kérdésben felsorolt ismérvekből?

A ZIP kezelés csak akkor működik, ha megvan az M:\RUN\UNZIP.IMG fájl is.  Ebből a csomagból kinyerhető (a többi fájl nem kell). Ikon sincs a CommaCs-hoz. Hibakezelés van is meg nincs is. A Help gombra a következő jelenik meg a képernyőn:
 
 
A program egyszerű kezelését összegző tábla
 
A kezelés kialakításakor két dolog vezérelt: Az 1 és 2 gombbal a bal vagy jobb panelre az A:, M: vagy B: lemezegységek közül lehet választani. A 3, 4 és 9 gomb egyelőre nem működik. Másolni pl. az 5 vagy a c gombbal lehet. A többi értelemszerűen leolvasható.

Használja mindenki egészséggel. Ha tetszik, küldjetek egy levelet egy vigyorival :-)

(c) CsA  1998. január