The small is beautiful, avagy  
Tömörítés a Psion S3a/c-n 

(File compression on Psion S3a/c) 
CSERHÁTI András, cserhati@tolna.net 
 

 

Kérdések


Válaszok

1. Mire jó a tömörítés elemi ismerete, használata?

Hát igen,

2. Milyen a jó tömörítő? Mivel ezek az igények, tulajdonságok részben ellentmondanak, minden ilyen program egyfajta kompromisszumot jelent. Ezért nem lehet egyértelműen kimondani, hogy az ajánlott program csak ez vagy az lehet, mert mindig függ a kiépítettségtől, helyzettől, céltól, mit érdemes használni.

3. Milyenek a Psion-on alkalmazható tömörítők?

A kép tarka. Vannak csak egy fájt betömörítők és kibontók, illetve egyszerre többet kezelni tudók. A tömörítést és kibontást végezheti ugyanaz az egy, vagy két elkülönült program is. Van olyan program, ami csak Psion környezetben fut, formátuma egyedi, és van, ami az elmúlt 5-10 évben a számítástechnikában szabványossá vált eljárásokat és formátumot támogat.

4. Mivel ne keverjük a fájltömörítést?

5. Melyek a Psion 3a/c-re elérhető fontosabb tömörítők?

Az alább felsorolt programok megtalálhatók valamelyik vagy több Psion programkönyvtárban, ftp site-on. Néhány cím:
ftp.nwt.com/pub/s3/, ftp.it.dtu.dk/pub/psion/index.html.

A programok három fő csoportra oszthatók:

6. Az egyszerűbb programok lényeges jellemzői
 
név PMCOMPR PSYCHO ZCOMP
szerző P. Muys 
peter.muys@hookon.be

zahraf@aol.com
Z. Freeman 
zzfree@aol.com
dátum 96 szept. 96 szept. 96 dec.
algoritmus (adaptív) Hufmann kód ? ?
nyelv C OPL OPL
sebesség 3 fokozat 
gyors, lassú, tárol
lassú, de háttérben is fut lassú
terjesztés freeware freeware shareware
be/ki osztott? egy program végzi egy program végzi egy program végzi
méret, kB 18,5 6,4 9,5
hova, mit rak adott alkönyvtárba tömörít .PMC kiterjesztéssel \PSC-be tömörít .PSC kiterjesztéssel \ZCO-ba tömörít .ZCO kiterjesztéssel
fájllista saját fájlista, kijelölések Tab utáni fájllista Tab utáni fájllista
fájlszám több fájlt kezel csak egy fájlt kezel csak egy fájlt kezel

7. A középkategória

A 17,7 kB méretű MEGASTOR.APP a francia D. Metoz munkája, 1994. nyári 1.0 verziója áll rendelkezésre. Algoritmusa a fentiekben is használt Huffman kódoláson alapul. A valószínűleg C-ben írt program hatékonyan tömörít, de ehhez nagyon sok memória: 95 kB RAM kell neki a tömbök, puffer és fák felépítéséhez, tárolásához, Shareware, azaz utólagos regisztrációs díjat kell(ene) fizetni tartós használatakor. Ugyanaz a program tömörít be és csomagol ki. Csak egy fájlt kezel, tetszőleges alkönyvtárba teszi a kész csomagot, tetszőleges néven (sajnos, ezt mindig expliciten meg kell adni), a kijelöléskor a Psion Tab fájllista is használható.

8. A csúcs: a PKZIP programcsalád Psion verziója

Phil Katz, az amerikai programszerző a hetvenes évek óta ismert szereplője a PC tömörítésnek, PKPAK, majd PKZIP programjai egyre fejlődő verzióival. Utóbbiból a ma széles körben használatos legutolsó verzió a PKZ204G a DOS alatt. A szerző több éve nyilvánossá tette algoritmusait, a ZIP programok mára szinte valamennyi platformon futnak és népszerűek. Ebben jelentős szerepe van a mintegy 20 fős Info-ZIP team-nek, amely 1992-ben forrásnyelven is kiadta a ZIP-et, így segítette elő annak igen sok géptípusra való implementálását. A C nyelven megírt kicsomagoló programot a Psion számára ingyenes programként a skót D. Palmer egy .IMG fájl formájában tette közzé - legutolsó verziójában 1996 nyarán - (S3UZIP15.ZIP). A Palmer féle programot futtató RUN nevű felhasználói felület elég barátságtalan volt, ezért a svájci J. Siegenthaler egy kellemes, Psion stílusba illő menüzött keretet készített hozzá - legutolsó verzióban 1996 decemberben (FUNZIP14.ZIP). Mindezek freeware kategóriájú programok, azaz szabadon terjeszthetők, ingyenesek.

Ezzel tehát a – gyakorlatilag egyik világszabvánnyá vált – nagyon hatékony tömörítőt használva a csomagok PC-ről áttöltés után már bonthatók lettek a Psion-on is. Nem váratott soká magára a becsomagoló program sem: 1996 októberében adta ki első verzióban a rigai illetőségű, de neve alapján inkább orosz, mint lett S. Sesztopalov a Psion-on futtatható ZIP betömörítőt, (PZIP100.ZIP). A program shareware lett :-)

A ZIP család támogatja több fájl tömörítését egy csomagba, kommentárokkal és alkönyvtár struktúrával együtt, jelszavas titkosítás lehetséges, az archív tartalma tesztelhető, listázható, szövegfájlba menthető, tetszőleges fájlok kibonthatóak.

A betömörítés/kibontás sebessége nagy, hatásfoka igen jó. A csomag egyetlen hátránya a Psion viszonylatában az, hogy memóriaigénye nagyobb az egyszerűbb programokénál, és maguk a programok is nagyobbak (UNZIP.IMG 32816 kB, UNZIP.OPA 3015 kB,  OPL keret, 33840 kB - PZIP.APP becsomagoló). A Psion-on való betömörítéskor a PZIP program eleve 90 kB belső memóriát használ, de tárolni kell még a betömörített csomag egy munkaközi és végső verzióját is, tehát 200-300 kB szabad RAM-ra lehet szükség.

Célszerű használat: installáljuk egy flash disk-en, \APP alatt a programokat, a ritkán változó tömör fájlokat pedig helyezzük el ugyanitt egy \ZIP könyvtárban. A program ikonja alatt megjelenik az összes ZIP-ünk. Az archív fájlt kiválasztva a program menüjében sok mindent tehetünk vele (lásd fent).  A belső lemezegységre (M:) való kicsomagolás és használat után a fájlok törölhetőek.

9. Tömörítési hatásfokok összehasonlítása

Az alábbiakban néhány jellemző fájlon teszteltem mind az öt programot (a számok a fájméretek bájtokban):
 

fájl  eredeti  .PMC .PSC  .ZCO  .MEG  .ZIP 
oplref.dbf  165201  101244  123322  123222  68953  57777 
gbatt131.opa  12462  9798  9361  9361  6519 6293 
photo.pic 9632 7691 9319 9319 - 7512
 A fenti táblázatból látható: 10. Van-e olyan ZIP program, ami be és ki is tömörít Psion-on?

Van. 1997. augusztusában már az 1.3 verziónál tartott a PSIZIP. Ugyanaz a Sesztopalov írta, akiről már volt szó. Ez a program képes:

A program 128 kB-t foglal és használ futás közben, plussz az ideiglenes és végleges tömör fájl is helyet foglal a belső tárból. A csomagokba max. 500 fájl tömöríthető, de kb. minden 100 fájl után további 12 kB memória kell neki a kezelés során.

Egyszóval messze ez a legjobb program a Psion 3a/c fájltömörítésben manapság. Elérhető pl. a szerző web lapjáról. A program shareware, regisztrációs díja 25 USD.

11. Mikor melyiket használjuk?

Alapelvként le lehet szögezni, hogy már akármelyik használata jobb, mint a semmi. További alapelv, hogy nem mindenkinek a legújabb, legtöbbet tudó program a legjobb. Megfontolások, tanácsok a feltett kérdéssel kapcsolatban:

Mindez csak ajánlat, mert ha valaki beleszeret valamelyik programba, és az fut a gépén, megszokja, nyugodtan használhatja akkor is, ha esetleg nem a legcélszerűbb választás.

(c) CsA. Eredeti változat MS Word 6.0 formátumban - 1997. március, bővített HTML formátumban - 1998. január